Sok helyen jól jön a házi füstölő
Ha valaki a kertjébe szeretne építtetni egy kemencét, akkor több modell közül is tud választani. Nem okoz csalódást a búbos kerti kemence, amelyik manapság nagyon népszerű lett. Azt is lehetne mondani, hogy a reneszánszát éli, hiszen évszázadokon át az egyetlen módszer volt a különféle finomságok megsütését, megfőzését illetően.
Ez a fajta kerti kemence azért jó, mert az ember nem csupán fűtésre használhatja, hanem ezáltal alapjában meg tudja határozni azt, ahogy a kert kinéz. Sőt, vannak már olyan fajták is, amelyeket a házban lehet alkalmazni, mondjuk a konyhában. Ekkor a fűtés is biztosítva van. A búbos kemence befűtése után egy órával kezdi sugározni a meleget.
A modern építési irányelveknek megfelelő házakban egy búbos kemence egész nap folyamatosan melegíthet, és a tűz kialvása után is jó ideig egyenletes hőmérsékletet biztosíthat. Nyilván van olyan is, amelyik kiváló kerti kemenceként is és azt rengeteg mindenre lehet alkalmazni. A búbos kemence begyújtásához, a benne való tüzeléshez régen szalmát vagy kukoricaszárat használtak.
Nyilván manapság már sokkal jobban jár az ember, minden szempontból, a megújuló fűtőanyagokkal. Jó választás a biomassza. Sokan a kerti kemence mellé megveszik a házi füstölő berendezést is. Ez a füstölő két fontos részből áll, már ami a felépítését illeti. A legfontosabb elem mindenképp a tűztér.
A házi füstölő alsó felében lelhető fel, és kiépített füstjáratokkal bír. Ebben a füst keltéséhez szükséges tüzet lehet megrakni. A tűztérben fával, faszénnel lehet tüzet gyújtani. Az ideális hőfokot a tűztér ajtaján lévő huzatszabályozó segítségével lehet állítani. A házi füstölő másik lényeges része a füstölő rész.
A felső részbe fognak kerülni a füstölni való élelmiszerek. A füstölő alsó és felső részét füstjáratok kötik össze. A házi füstölő alkalmazásakor tudni kell, hogy az ételeket hideg és meleg füstöléssel is lehet ízesíteni, tartósítani. A kemencéről és a füstölőről is még több információt lehet megtudni a kertikemenceepites.hu oldalon.