Miként legyen elvetve a cirok mag?
A megfelelő takarmány előállítása elengedhetetlen abból a szempontból, hogy kiváló minőségű táplálékot lehessen felszolgálni a tenyésztett állatoknak. Amennyiben rendelkezésre áll kisebb-nagyobb földterület, amin megoldható a termesztés, akkor jelentős költségek takaríthatóak meg. Ha nem tudjuk eldönteni, mivel éri meg beszórni a területet, akkor jó választásnak minősülhet a cirok mag. Ennek a növénynek az egyik fő előnye, hogy nagyon jól viseli a szárazságot. Kifejezetten melegigényes, tehát csak késő tavasszal szabad nekilátni a vetésnek.
Ami a vízigényét illeti, 30-50 % kevesebbel beéri, mint a kukorica. A cirok mag nagyon ellenálló, akárcsak a belőle fejlődő növény. Remekül viseli a szélsőséges talaj pH ingadozásokat. Szilázs készítésre és zöldetetésre egyaránt alkalmas. A különböző kártevőkkel szemben remekül megállja a helyét, tehát minimális az esélye az állományvesztésnek ilyen okokból. A cirok mag 3-4 cm mélyre és 70-75 cm sortávra kell kerüljön egymástól az optimális fejlődés érdekében.
Remek választás az olasz perje
A cirok mellett, kifejezetten jó választásnak minősül egy teljesen üres terület felülvetésére az olasz perje. Nagyon sok előnnyel rendelkező növényfajta. Mivel kétéves kultúra, ezért a költségei jelentősen megoszlanak. Az időjárási viszonyok nagyon sokban befolyásolni tudják a hozamát, de általában 2-4 kaszálással lehet számolni. A második évre csökken a mennyiség, de még ilyenkor is gazdaságosan betakarítható. Az olasz perje kiválóan alkalmas szénakészítésre.
Kimagasló nyersfehérje tartalommal bír, így remek táplálékforrás, amit meg fognak hálálni a jószágok, gyors hústömeg növeléssel. A viszonylag magas cukortartalom jelentős zöldtömeggel párosul. A szénhidrátok miatt pedig az energiaértéke szintén növekszik. Általában szeptember és október közepe között érdemes megvalósuljon az olasz perje vetése, mert így az első fagyok beállta előtt megtörténik a gyökérváltás és kellően megfakad a növény, hogy tavasszal óriási lendülettel vegye kezdetét a fejlődés. Bártan használjuk ki az olasz perje nyújtotta előnyöket, hiszen azzal csak jól járhatunk.