Mire lehet használni a kakukkfű olajt?

A csipkebogyó egy jól ismert, Magyarországon is őshonos növény, amelyik nem mellesleg még Dél-Amerikában is fellelhető. Mivel ez vitaminban, ásványi anyagokban és sokféle nyomelemben gazdag, ezért ennek az olaja is nagyon értékes. A csipkebogyó olaj magas vitamintartalmának és immunerősítő hatásának hála, számtalan esetben bevethető, nemcsak bizonyos kórok, egészségügyi kellemetlenségek ellen, hanem azok megelőzésére is, proaktív módon. A csipkebogyó olaj C-, A-, P-, B1-, B2- és K-vitamint is tartalmaz, illetve olyan hatóanyagokat, amelyek egyéb növényekben csak nagyon csekély százalékban találhatóak meg. A hatékonyságát a leginkább az bizonyítja, hogy már az ősi maja birodalomban és Egyiptomban is felhasználták, számtalan érdekes módon.

A növény magjából hidegsajtolással előállított csipkebogyó olaj megtalálható a kozmetikumokban, főként ránctalanító krémekben. Amikor a ránctalanításról van szó, ez remekül beválik, akárcsak a gránátalmamag-olaj. Mivel a csipkebogyó olaj préselt, ezért egyáltalán nem tartalmaz allergéneket. Ennek köszönhetően, azok is használhatják, akiknek érzékenyebb a bőrük. Sokan azért szeretik, mert a magas C-vitamin tartalma révén támogatni tudja a bőr kollagén termelését, ezért sokáig megtarthatja annak fiatalos jellegét. A jó adottságai közé sorolható az is, hogy rengeteg antioxidánssal bír, ezért a hegek gyógyulását felgyorsítja, illetve megelőzi a terhességi csíkok kialakulását, ráadásul az UV sugarak ellen is védelmet garantál. Az előnyei között az is említést érdemel, hogy ennek magas az Omega-3 és Omega-6 zsírsav tartalma, aminek eredményeként gyorsabban gyógyulhat egy bőrt érintő seb. Jó tulajdonságai, sokszínűsége révén, a kakukkfű olaj is roppant felkapottnak számít. Ezt már az ókorban is előszeretettel használták és a gyógyászatban sokszor alkalmazták, főleg a görögök, rómaiak és az egyiptomiak. Ennek a neve a görög thymos szóból jön, amelyik illatot jelent.

Ez azért nem lehet meglepő, mivel a görög templomokban tömjén helyett használták. A kakukkfű olaj, amint az már említésre került, számtalan módon használható fel. Legtöbbször kozmetikai készítményekben fordul elő, ami érthető, ugyanis a bőrre, hajra nézve sok pozitívumot garantál. Ez nyugodtan használható zsíros, eltömődött arcbőrre. Sőt, a pattanások mérséklésére kialakított szérumokban is fellelhető. A kakukkfű olaj más olajokkal és egyéb hatóanyagokkal keverve is beválik, főleg ízületi gyulladásra, reumás panaszokra és az izomfájdalmak csillapítására. Ezek mellett, a kakukkfű olaj sokszor a férfi parfümökben is jelen van, illetve borotválkozási utáni termékekben.