A tűzvédelem alapszabályai

A vállalati biztonság megőrzéshez minden esetben szakértő bevonása szükséges, ugyanakkor nem elegendő a szabályok megalkotása, az ott dolgozókkal be is kell tartatni az előírásokat. A tűzvédelem terén ez a szabály halmozottan érvényes.

Hanyagságával bárki okozhat tüzet és így jelentős kárt, beosztástól, tapasztalattól, fizetési kategóriától függetlenül igaz ez. A tűzvédelmi szabályok betartása tehát minden dolgozó dolga saját munkaköri feladatain túl. A tűzvédelem alapvetően 2 területre oszlik.

Az egyik a tűzoltó, a másik a megelőző intézkedés. Minél többet foglalkozunk a megelőzéssel, annál kisebb esélye lesz, hogy valaha tüzet kell oltanunk. A megelőzéssel és a biztonság megteremtésével több érték menthető meg. Az 5 alapvető tűzvédelmi szabály, amelyet a biztonság érdekében bármelyik alkalmazottnak a munkahelyén be kell tartania, hogy elkerülje a károkozást: 1) rendet tartani a munkahelyi eszközei között, 2) a villamossági veszélyeket azonnal jelenteni, javításukhoz szakembert hívni, 3) szabad utat hagyni az elektromos vezetőpanelekhez, 4) a tűzoltó készülék használatának elsajátítása, 5) illetéktelenek behatolásának megakadályozása, illetve jelentése. Ez az 5 alapvető szabály betartásával és betartatásával a cég biztonságban tudhatja magát a tűzesetektől.